як здати зно з англійської


Сьогодні ми з’ясуємо, як успішно здати ЗНО з англійської мови. Хто не знає, ЗНО — це зовнішнє незалежне оцінювання і без нього не приймуть в український ВУЗ.

Інші статті про ЗНО:

No posts could be found that matched the specified criteria.

imageУ мене в гостях Катерина Шевелько – викладач онлайн-школи English Voyage, викладач кафедри англійської мови факультету перекладачів Київського національного лінгвістичного університету, аспірант кафедри методики викладання іноземних мов Київського національного лінгвістичного університету, досвідчений викладач, людина, яка постійно вдосконалюється і користується повагою і авторитетом серед колег і студентів. Я, особисто, дуже ціную думку цієї людини.

· Катерино, а що стало поштовхом для створення такого іспиту?

· Виявлення реальних знань учнів. Власне, саме слово «незалежне» передбачає неупереджене оцінювання незацікавленими особами. Адже робота кожного учня позначається штрихкодом, який потім розпізнається сканером і реєструється в базі даних. Отже, роботи потрапляють на перевірку у закодованому вигляді, їх везуть в інше місто, а іноді й область, в супроводі охорони. Перевірку більшості завдань здійснює комп’ютер. Зрозуміло, що такий підхід сприяє саме незалежному оцінюванню робіт, оскільки рішення щодо присудження балів зумовлене лише правильністю виконання тестів. Таким чином досягається об’єктивність оцінки екзаменаційних робіт.

· Багато учнів обурені введенням такого іспиту, а саме, занадто складними завданнями, які «не відповідають програмі середньої школи». Як Ви вважаєте, чи не безпідставні такі скарги?

· Як здати ЗНО з англійської? Сьогодні це питання стоїть особливо гостро, оскільки учні та їх батьки дійсно незадоволені результатами тесту, і це викликає масовий протест.

Проте, слід розуміти, що, по-перше, ЗНО ввели з метою полегшити життя самим абітурієнтам – відгородити їх від бюрократії, яка так поширена у всіх ВНЗ України. Гідний бал з такого іспиту є вступним до вищих навчальних закладів. А це, погодьтесь, економить час і зберігає нерви. Крім цього, результатами одного екзамену можна скористатися для подачі документів у декілька вузів одночасно.

По-друге, завдання тесту з англійської перегукуються з аналогічними завданнями міжнародних екзаменів.
Тому варто серйозно підійти до підготовки ЗНО, оскільки типи завдань Вам будуть уже знайомі за необхідності складання, скажімо, FCE. А це цілком ймовірно і корисно у майбутньому.

· Чи можна вступити до ВНЗ України на мовний факультет без результатів ЗНО?

· Наскільки мені відомо, так. Але це стосується лише тих абітурієнтів, які закінчили школу до 2007 року. Вони мають право не складати ЗНО, а за старою схемою здавати іспити у вищому навчальному закладі.

· З чого складається іспит ?

· Тест зовнішнього незалежного оцінювання з англійської мови складається з трьох частин: читання, використання мови і письма.

У частині, присвяченій читанню, оцінюється рівень розуміння матеріалу, який читається, уміння узагальнювати зміст прочитаного, виокремлювати ключові слова та з’ясовувати значення незнайомих слів за контекстом.

Частина «Використання мови» передбачає визначення рівня знань лексичного і граматичного матеріалу випускників середніх шкіл.

У частині «Письмо» перевіряється рівень сформованості навичок та вмінь писемного мовлення для вирішення практичних цілей, а саме: вміння передати в письмовій формі необхідну інформацію, правильно, з урахуванням соціокультурних відмінностей оформити і написати особистого листа, вітальну листівку, оголошення, повідомлення, нотатки тощо.

Пропонуються такі завдання: вибір правильної відповіді, завдання на встановлення відповідності (добір логічних пар), завдання з вибором однієї правильної відповіді, завдання на заповнення пропусків у тексті, знаходження аргументів і висновків, вибір назв абзаців тексту із запропонованих назв, завдання з розгорнутою відповіддю. Всього 43 завдання на виконання яких відведено 120 хвилин. Максимальна кількість балів з англійської – 56.

· Які завдання екзамену  найскладніші?

· Однією із основних проблем для учнів є лексичний матеріал тесту, який, як показує практика попередніх років, може виявитися досить складним. Діти навчались на одній лексиці, а на тестах побачили іншу. І якщо з граматикою особливих проблем, як правило, не виникає, то з лексикою все складніше.

До того ж, завдання на вибір 1 правильної відповіді із 4 також можуть викликати багато сумнівів і неоднозначності, адже жоден з варіантів відповідей не повторює текст дослівно, усі вони можуть відображати абсолютно різні частини змісту тексту, а правильність відповіді часто визначається однією смисловою деталлю, яку слід було розпізнати у тексті (це стосується завдань на знаходження аргументів і висновків).

· На які лексичні теми випускникам слід звернути більше уваги?

· Оскільки тексти завдань побудовані на матеріалах, що відображають реалії життя у країнах, з мов яких проводиться тестування, можу порадити скористатися переліком тем, які окреслені у базовій програмі з вивчення іноземної мови (див. детально розділи програм «Тематика ситуативного спілкування» та «Лексична компетенція»).

Посилання:
Для негуманітарних класів загальноосвітніх шкіл
Для гуманітарних класів загальноосвітніх шкіл
Для шкіл з поглибленим вивченням іноземної мови

· З якої частини Ви порадите починати складання іспиту – читання чи письма?

· Найкраще починати з ЛЕГКИХ завдань. Так Ви не згаєте часу на роздумування над складними питаннями і не втратите дорогоцінні бали.

· А які навчальні матеріали допоможуть випускникам у підготовці до ЗНО з англійської мови?

· Зараз є багато літератури, яка допоможе у підготовці до ЗНО з анлійської. Зокрема, пораджу Exam Activator видавництва Longman – детально продумана книга, яка допоможе учням підготуватися до ЗНО з англійської, а також українські збірники, створені за принципами проведення ЗНО і рекомендовані для підготовки Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України.

Зверніть також особливу увагу на Програму ЗНО 2013 року з іноземних мов, яка містить усі ключові моменти організації та проведення тестування —

· Які вимоги до українських випускників висуває Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України? Чи узгоджений рівень складності англійських завдань ЗНО з цими вимогами?

· Сьогодні вимоги до учня на кінець 11 класу досить прозорі – володіння рівнем В1+ для учня загальноосвітньої школи та рівнем В2 (говоріння, письмо) й С1 (аудіювання, читання) для учня спеціалізованої школи.

Однак, тестові завдання є однаковими для всіх. Тому логічно припустити, що перевагу мають ті учні, які присвятили вивченню мови більше часу. (прим.: у спеціалізованій школі на 1-шу іноземну мову відводиться 5 год. на тиждень, у звичайній – 2-4 год. в залежності від року навчання).

Щодо питання відповідності рівня складності завдань ЗНО – важко відповісти, оскільки:

— завдання тримаються у суворій таємниці, а Програма ЗНО 2013 зазначає лише необхідний рівень для успішного виконання частини «Письмо» (В1).

— для визначення викладачем такої відповідності у завданнях ЗНО попередніх років слід провести глибокий методичний аналіз усіх текстів, що у них містяться. А цей процес є складним і його результати навряд чи на щось вплинуть.

Із своїх спостережень можу лише сказати, що тексти для читання попередніх тестів значно перевищували рівень В1.

· Отож, стає зрозумілим, чому переважна більшість батьків школярів вимушені наймати репетиторів для своїх дітей.

· Так, дійсно, це одна із причин.  Учням загальноосвітніх середніх шкіл бракує часу на повноцінне опанування мови, іноді мотивації до її вивчення.  Однак і спеціалізована школа не завжди гарантує досконалого результату. Тому батьки намагаються компенсувати цю прогалину і знаходять можливість організувати індивідуальні заняття.

Окрім того, сьогодні стає модним мати власного репетитора – інші наймають і нам треба. Це, знаєте, як у медицині – здається, що коли підеш до платного лікаря, то одужаєш швидше. Хоча, на мою думку, у випадку з англійською мовою це є виправданим.

· Катерино, а чи може середній український школяр звичайної загальноосвітньої школи здати ЗНО з англійської з високим балом без підготовки репетитора?

· Так, звісно! Учні, які сумлінно ставляться до вивчення мови, приділяють їй час щодня, спілкуються англйською поза межами школи, читають англійську літературу, газети, вчать нові слова, виконують тренувальні тести додатково мають всі шанси скласти цей іспит успішно! Адже матеріал тесту – це програмний матеріал школи. Необхідно тільки більший акцент зробити у повсякденному використанні мови, намагатися оточити себе англомовним середовищем, прагнути досягти високого результату!

До речі, у моїй практиці був повчальний випадок. Донька моїх знайомих почала вивчати мову практично з нуля у 8-му класі і займалась з репетитором протягом наступних 2-х років. У 10-11 класах вона сама опановувала мову заради задоволення. І закінчуючи школу склала ЗНО з англійської, отримавши 180 балів із 200. Погодьтесь, це чудовий результат! Але такі випадки, на жаль, – рідкість.

· Як оточити себе англомовним середовищем?

· Звичайно, найкращий спосіб – поїхати в англомовну країну і вивчати мову там. Я – абсолютний прихильник поїздок у дитячі англомовні табори, туристичні подорожі за кордон. (прим. автора: в допомогу учням — читайте статтю «Как выучить английский самостоятельно» у моєму блозі)

· Зараз середина навчального року, закінчився перший семестр. Є ще час на підготовку до іспиту. Що Ви порадите випускникам 2013 стосовно здачі ЗНО з англійської мови?

· По-перше, слід гарно вивчити структуру іспиту, характер завдань, які є досить однотипними; задіяні лише читання і письмо. Розібратися з такими поняттями, як «оглядове читання», «вивчаюче читання».

По-друге, побільше практикувати виконання завдань минулих років, аналізувати помилки інших. (прим. автора «Завдання та відповіді на ЗНО з англійської мови 2012 року»)

По-третє, психологічно підготуватися до тесту. Психологи радять уявити за деякий час до здачі, що Ви на справжньому іспиті, що Ви вже здаєте екзамен. Тобто, пережити цю стресову ситуацію заздалегідь, щоб знизити рівень переживань надалі.

· Катерино, я впевнена, що Ваші прості пояснення, змістовні відповіді, корисні поради і практичні приклади значно полегшать учням здачу ЗНО з англійської мови!

· Була рада допомогти. До речі, реєстрація для участі у ЗНО 2013 року вже розпочалася. Тож бажаю усім цьогорічним випускникам і абітурієнтам найкращих результатів!

А Вам, шановні учні, я бажаю терпіння, витримки і об’єктивного оцінювання Ваших реальних знань!

Підготуватися до ЗНО по Скайпу

Як здати ЗНО з англійської

2 thoughts on “Як здати ЗНО з англійської

  • 14.02.2014 на 11:11
    Постоянная ссылка

    Тести ЗНО дійсно складні. Особливо читаю про англійську, що навіть вчителям в цих тестах є над чим подумати. Можливості поїхати за кордон, як ви радите, щоб вчити мову нема, а до ЗНО треба готуватись. Подумую кудись звернутись, бо своїми силами, на жаль…

    Ответить
  • 06.10.2014 на 11:42
    Постоянная ссылка

    Зараз 2014 рік і я як вчитель англійської мови з невеликим стажем, пройшовши «школу виживання» в університеті, ламаю собі голову над тим, як би то все встигнути навчити свого племінника, щоб підготувати його до ЗНО. Якщо чесно, то я теж добряче задумуюся над вибором правильної відповіді до текстів. А як сам учень без допомоги має підготуватися до того … ЗНО?

    Ответить

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *