Як покращити розмовну англійську - English Voyage


Якщо Вас зацікавила ця стаття — Ви або людина, яка вже довго вивчає мову, знає як розрізнити Past Simple і Present Perfect, але все ще використовує слова “beautiful” та “interesting” для опису місця, в якому ви провели свої вихідні, або ж Ви — вчитель, якому потрібне натхнення та ідеї, для просування учнів, або ж навіть самих себе. Я вчителюю вже досить довгий час і вивчаю мову з дитинства. Я сама була в тому стані, коли в голові крутяться одні й ті ж самі слова, а речення будуються за принципом побудови в українській мові. Але зараз я можу впевнено стверджувати,

що я вийшла із цього замкненого кола і мої учні крок за кроком наближаються до просунутих рівнів. Я дуже рада поділитися з вами деякими хитрощами та лайфхаками, які мені дуже допомогли покращити розмовну англійську.

1. Слухайте. listeningСлухати якомога більше мови від носіїв будь-що: улюблений серіал, фільм, або ТВ-шоу, подкасти, відео на YouTube і навіть просто підписатися на цікавих людей в Instagram або Tik-tok та слідкувати за ними, чути їх мовлення. Спробуйте техніку shadowing — коли Ви слухаєте фрагмент і відтворюєте його. Це не тільки поліпшить вашу вимову та покращить розмовну англійську — Ви також будете чути нетипові конструкції побудови речень. (Порівняйте: I want some of that cake. VS All I want is some of that cake.)

2. Вивчайте ідіоми. christmasview Ці маленькі друзі допоможуть урізноманітнити Ваше мовлення і наблизити Вас до рівня native speaker. Їх можна вивчати за допомогою чудового посібника “English Idioms In Use”. Аби завчити ідіоми, можна скористатися флешкартками, додатками, або просто їх виписати й створити для них контекст. Буде круто, якщо Ви зможете зобразити ідіому.

3. Читайте. christmasview Але не просто тексти в Student’s book — вони чудові, але адаптовані саме під Ваш рівень. Нам потрібно щось складніше, тому обираємо журнали, газети, вебсайти, книжки — все, що може Вас зацікавити. Звертайте увагу на цікаві конструкції та вирази. Записуйте по 2 цікаві фрази з кожної прочитаної сторінки та намагайтеся в цей же день використати їх у відповідному контекссті. Щоб покращити розмовну англвйську, читайте скрипти пісень — це невичерпне джерело цікавих зворотів та лексики.

4. Пишіть. christmasview Заведіть собі щоденник і записуйте як пройшов Ваш день, що цікавого з Вами сталось, напишіть 5 речей, за які Ви вдячні, напишіть лист до улюбленого актора (можете спробувати відправити, а що, як відповість?), напишіть наступний пост в Instagram англійською, прокоментуйте відео на YouTube. Можете переписуватись зі штучним інтелектом і попросити його виправляти Ваші помилки й пропонувати фрази складнішого рівня. Таким чином Ви відпрацюєте нову лексику і будете більш зв’язно будувати речення у мовленні.

5. Cпілкуйтесь. christmasview Без цього важко вдосконалити Вашу мову. Знайдіть собі pen-friend (бажано native speaker) і спілкуйтесь з ним/нею хоч щодня на різні теми — це також чудовий спосіб знайти друзів і пізнати культуру іншої країни. Запишіться на Speaking Club або просто заохочуйте Ваше оточення спілкуватися англійською. Оберіть один день на тиждень, коли Ви будете спілкуватися з Вашим другом/партнером/мамою — виключно англійською. Це нелегко, але воно того варте.

Щоб покращити розмовну англійську, користуйтеся мовою, оточіть себе всім, що допоможе Вам ще більше зануритись у мовну культуру. Зробіть мову частинкою Вашої щоденної рутини, навіть якщо це буде лише 5 хвилин на день і Ви зробите один кросворд англійською мовою. Процес вивчення мови — неймовірно захопливий і дивовижний, маленькими кроками можна дійти до своєї омріяної цілі.

Успіхів у вивченні!

Автор статті — викладач англійської мови Валерія Якусевич

IELTS videos
Listen a minute
Speaking club
Irregular verbs
Learn English free

Як покращити розмовну англійську

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *