Як скласти німецьку на В2 - English Voyage


b-rodeutschБагато студентів різного віку вивчають німецьку мову як в Україні, так і за кордоном, зокрема, в Німеччині. Виникає багато труднощів у процесі вивчення німецької мови, оскільки великий відсоток студентів вимушено та незаплановано опинилися на курсах, де вивчають мову. Я розкажу, як скласти німецьку на В2, оскільки сама пройшла цей шлях і знаю чимало підказок, якими з радістю поділюся.

Я професіний викладач англійської мови і розпочала свою викладацьку діяльність у 18 років. Протягом 25 років я працювала з людьми усіх вікових категорій, з 0 до 70 років: дитячий садочок, спеціалізована школа, три університети в Києві, міжнародний університет у Польщі, загальноосвітня школа в Німеччині (інтеграційний клас для українських дітей). Мої власні діти вільно володіють англійською мовою, оскільки з перших тижнів їх життя я розмовляла з ними англійською, впроваджуючи ті методи навчання, які сама знала. Міжнародні сертифікати з англійської мови та викладання іноземної мови IELTS, CELTA, CAE тощо, науковий ступінь PhD з методики викладання іноземних мов дали мені впевненість, що я знаю про вивчення іноземної мови все :) Проте з’ясувалося, що це не зовсім так, коли я сама опинилася в Німеччині в ситуації, яка вимагала від мене здачі екзамену з абсолютно нової для мене німецької мови. У мене зайняло рівно 2 роки, щоб підготуватися і успішно здати німецьку на В2 з першого разу. Ось ключові моменти цього захоплюючого процесу :)

1. Пристрасть. h-renlesenЯ аналізувала, що було основним «двигуном» для мене. І зрозуміла, що це — пристрасть. Власне, це завжди і є рушійною силою на шляху досягнення будь-якої мети. Моя пристрасть до німецької мови стала моєю маною, одержимістю. Я оточила себе німецькою мовою з усіх сторін: розмовляла німецькою з колегами в офісі, де працюю, записувала відповіді продавців в магазині, знайомилася на курсах з мігрантами з країн усього світу, ходила в розмовні клуби, вела щоденник, записувала власні аудіо треки з новою лексикою в телефон і слухала їх усюди, коли була вільна хвилина, розмовляла з тренерами дітей в спортивних клубах, запрошувала сусідів-німців в гості для практики спілкування тощо. Всі ці дії дали мені можливість зробити купу помилок, але, водночас, зрозуміти характер мови, запам’ятати правильні версії моїх неправильних мовленнєвих спроб, почути діалекти та прослідкувати різницю між книжковим варіантом мови та реальним.

2. Додатки. ichsteheaufdich Використовувати чати для спілкування німецькою, а також підписатися на німецькомовні канали — також гарна ідея. Чергуючи їх щодня, я намагалася запам’ятати щось і використовувати ці знання у своєму мовленні. Вивчила «Отче наш» німецькою та декілька сучасних пісень — іноді ці слова доречно згадуються. Проте вивчити мову за допомогою додатків неможливо. Вони лише розважають вас, додають мотивації та розуміння використання граматичних конструкцій, значення слів. Але для спілкування потрібне власне спілкування та кропітка праця.

3. Виклики. deutschlernen Працювати 9 годин на день в офісі, а потім 3 години вчити на курсах мову у віці 40+ означає перебувати в нескінченному стресі :) Це означає дивитися на дошку і думати про батьківські збори, на які треба неминуче іти і намагатися зрозуміти, що скажуть вчителі та як сформулювати запитання. Це означає слухати, як молодші за тебе студенти швидко відповідають, а ти вже забув ту репліку, яку вчив вчора, бо просто забув! Це означає ще багато різних когнітивних, психологічних та особистих моментів, які не мають нічого сільного з темою «präteritum oder perfekt?» :) Але так чудово, що є ті, хто може пояснити додатково матеріал вдома і підтримати «добрим німецьким словом».

4. Спорт.sportmachen Я виділила спорт окремо, оскільки тільки завдяки тренуваннням у спортзалі, велосипеду, плаванню, волейболу, пробіжкам я змогла витримувати розумові напруження та почуватися більш-менш норм. Німці надзвичайно спортивна нація. Надзвичайно. 7:00 ранку — 20 людей уже у кросівках в парку. Такий приклад надихає, відволікає від рутини і, звісно, формує спортивну культуру. Із цікавого: вчителя німецької мови здивувало те, що я біжу і слухаю аудіо до уроку. Для них спорт — це релігія, принаймні для тих, хто в моєму колі спілкування. Коли я на межі зриву, спорт рятує.

5. За місяць до екзамену. lernendeutsch

З серії «важко пояснити, чому так»
1. За місяць до екзамену я влючила режим «Екзамен» і автоматично перестала нормально їсти та спати.
2. За тиждень до дня «Х» я підстригла волосся на 20 см і зразу пошкодувала про це. Моя тривога посилилася, коли я згадала, яка це погана прикмета обрізати волосся перед екзаменом (бо ти ніби відрізав половину своїх знань :)
3. У мене почалася алергія на внутрішній стороні рук, яка, на щастя, зникла через день після іспиту.
4. Одного дня я згадала про іспит і заплакала серед білого дня.
5. Вдома був порядок і напружена тиша, ніхто зайвий раз не посміхався. Здається, навіть діти почали більше готуватися до своїх уроків у цей період :)
Реальні дії
1. Надзвичайно допомогли мені готові відповіді на письмові частини, шаблони — приблизно за місяць я вивчила 2-3 варіанта відповідей, які сама попередньо написала, і регулярно їх усно повторювала та прописувала. Шаблони я згенерувала з різних джерел і вивела той, який був правдивим і зрозумілим мені. Те, що правда, завжди легше відтворити.
2. Відповіді на усні теми я придумала і записала, потім попросила знайому німкеню мені озвучити все. Її вимову я записала на диктофон. Ці записи слухала в машині, коли їхала кудись, та під час заняття спортом. Слухала і повторювала, зразу за її голосом. Потім ці відповіді я абсолютно вивчила. На езамені згадалося приблизно 70%.
3. Просила дітей слухати мої усні відповіді, вести діалог зі мною та ставити питання, щоб я не губилася і реагувала відповідно. Це було непросто: коли ти вчиш дитину чомусь — ти для неї за замовчуваням «авторитет», коли вона тебе — все змінюється… Але це було зручно для мене, оскільки сини на то час вже були на рівень вище мене з німецької і вони вдома, не треба нікуди їхати чи їти. Тому я знашла альтернативу — ми перейшли на погодинну оплату їх викладацької діяльності і процес почав приносити задоволення обом сторонам:)

Висновки.B2deutschzertifikat
Протягом цих двох років перебування в Німеччині, які співпали з моєї тотальною підготовкою до екзамену, я спостерігала за собою та за різними людьми і зробила такі висновки:
1. забудьте, що є страх чи незручність. Є тисячі, десятки тисяч людей різного віку та здібностей, які щоденно вчать німецьку мову і успішно складають іспити. Тому що вони розуміють, навіщо вони це роблять. Їм байдуже, що робиш ти. У кожного своя дорога. Ти або йдеш сам, або знайдуться ті, хто тобою керуватиме, і підеш уже їхньою дорогою
2. факт перебування в Німеччині (навіть тривалий час) не означає, що почнеш сам говорити німецькою. Навіть, навпаки: все більше ліні та відмовок з’являється, особливо, коли для роботи потрібна інша мова, наприклад, англійська. Необхідні чималі зусилля, сувора дисципліна, час та постійна увага до предмету вивчення, якщо хочеш вивчити щось.
3. говорити при будь-якій нагоді з людьми, робити помилки і враховувати їх наступного разу — найкраща практика
4. слід «бути на хвилі», тобто, переходити з рівня на рівень без довгих пауз, краще зразу (наприклад, з В1 на В2 максимум протягом 2 місяців)

У кожного своя відповідь на те, як здати німецьку на В2. Не кожний здає іспити з першого разу. Люди вчаться, вчаться, а потім не здають. Навіть з 3 разу не здають! Це важко приймати, особливо, коли наявність сертифікату термінова, але вихід кожний знаходить в результаті свій. В2 за 2 роки — це не «зірка з неба», я розумію. Проте для мене це була неймовірно захоплююча пригода, яку потрібно було поєднувати з багатьма іншими завданнями життя та обов’язками. Мене охоплював жах, коли я їхала по Німеччині з України в березні 2022 та слухала німецьке радіо. Я не розуміла ні слова. Я завмерла і вжалася в крісло. Тепер я сама включаю радіо. Хоча й досі багато чого не розумію. Але ця мова відкрила для мене деякі свої секрети. І тепер я хочу дізнатися всі інші :) Парадоксальним для мене, як науковця, яка захистила дисертацію з теми аудіювання, виявилося те, що з аудіювання я отримала найнижчий бал на екзамені:) Хоча була впевнена у своїх відповідях. Однак результати з говоріння, письма та читання надзвичайно втішили мене. Я бажаю натхнення та успіху усім, перед ким стоїть питання, як скласти німецьку на В2.

Помилки при вивченні німецької мови

Як вивчити граматику німецької мови

Онлайн курс з аудіювання англійської мови

Онлайн школа

Курси з граматики

Як скласти німецьку на В2

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *