Як підтримувати мотивацію під час навчання - English Voyage


teacher_skypeМоє ім’я Надія, я — викладач французької мови, країнознавства та літератури. Мій стаж у білінгвальній гімназії та досвід викладання онлайн підштовхнув до думки поділитися своїми роздумами на тему мотивації, зокрема, як підтримувати мотивацію під час навчання.

Очевидно, що написано вже багато на тему вивчення іноземних мов, водночас описані кращі методики, методи, поради викладачів та хитрощі для запам’ятовування лексики та граматичних правил. Проте проблема мотивації залишається трохи осторонь, вона, за замовчуванням, є у всіх, хто вивчає мову, але в реальності, як кіт Шредінгера, і жива, і мертва одночасно і часто стає джерелом проблем.

Говорячи про мотивацію, правильно буде виділити вікові категорії. Діти часто вчать мову для поліпшення оцінок, при цьому батьки більш мотивовані. І мотивація у школярів не дуже сильна, але заняття вписуються в звичну систему «учень-учитель». Покращення оцінок посилює мотивацію, цікава подача навчального матеріалу її зміцнює.

У дорослих картина інша — мотивація більш конкретна та самомотивація сильна, але терміни та завдання точніші, наприклад, здати рівень через … місяців. Дорослі малюють в голові ідеальну картинку: «Буду навчатися сам по дві години на день + два рази на тиждень з викладачем, всі домашні робитиму». Але життя, на жаль, не надає ідеальних умов, є форс-мажори, хвороби, просто недосипання, втома, стрес через невиконаного д.з… Маленькі успіхи не помічаються і не радують, фрустрація наростає, мотивація в мінусі.

Як підтримувати мотивацію під час навчання: рекомендації

motivation_englishЄ кілька «так» і «ні», які покращують якість процесу.

1. Завжди ставте питання вчителю під час навчання, уточнюйте, не кажіть, що все зрозуміло, якщо зрозуміло не все.
2. Говоріть про свої очікування та звіряйте їх із реальністю.
3. Чесно говоріть про те, що втомилися, не зробили домашнє завдання, погано почуваєтеся тощо. Шукайте компроміс, переносіть заняття.
4. Просіть уповільнити темп заняття, якщо не встигли засвоїти матеріал і не почуваєтеся впевнено.
5. Підтримуйте свою мотивацію, знайдіть свою точку опори та любові в мові: пісню, книгу, фільм — те, де мова подобається просто так, нагадуйте собі про цей бік і любіть мову). І вона відповість Вам взаємністю!

Як скласти німецьку на В2

Помилки при вивченні німецької мови

Як вивчити граматику німецької мови

Онлайн курс з аудіювання англійської мови

Онлайн школа

Курси з граматики

Як підтримувати мотивацію під час навчання

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *